You are here:   Начало Дестинации България | СПА България | СПА

България | СПА

Печат

Северно черноморие

Балнеоложките курорти в България имат най-дълга история. Древните гърци също използват широко българските минерални води и ги боготворят, което личи по сечените от тях монети. Край минералните извори се строят плувни басейни; използва се балнеолечението.

СПА е най-модерната дума за здравословни терапии чрез вода. Всъщност за произхода на думата СПА има няколко основни версии. В една от тях се касае за абревиатура на израза „Salud Per Aqua”, което от латински означава „Здраве чрез вода”. Във друга версия става дума за средновековен град на име Спа, който се намира в Белгия.  Там имало минерален извор,  в който хората провеждали лечения на различни видове заболявания.

Северно черноморие Северно черноморие

Велинград
Велинград се намира на 120 км югоизточно от София, на 800м надморска височина и е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Изобилието от минерални води, мекият климат и прекрасната природа привличат повече от 200 000 почиващи годишно.

Девин
Град Девин е разположен на 710 м надморска височина, на двата бряга на Девинска река, в малко хълмисто дефиле, в сърцето на Родопите. Намира се на 196 км югоизточно от София, на 46 км северозападно от Смолян, на 82 км южно от Пазарджик. Градът е добре познат като балнеологичен курорт.

КК "Св.св.Константин и Елена"
Най-старият курорт по българското Черноморие се намира само на 9 км североизточно от Варна и на 479 км източно от София. Курортът има древна слава, която се дължи на уникалното съчетание на планински въздух, минерални извори и море. Изграждането му започва през 1908 г. в околностите на манастира “Св.Св.Константин и Елена”.

Кюстендил
Град Кюстендил се намира в най-западните части на България, в плодородната Кюстендилска долина. Разположен е в подножието на Осогово на 525 метра надм. височина, по двата бряга на река Банска. Градът отстои на 90 км югозападно от София, 70 км северозападно от Благоевград и 22 км от границата с Македония.
Кюстендил и околностите му са известни като “овощната градина на България”. Той е известен балнеологичен курорт и регионален център.

Поморие
Курортен град, намиращ се на 18 км североизточно от гр.Бургас и на 408 км източно от София. Разположен е на тесен скалист полуостров, вдаден 5 км в морето. Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий. На Поморие е присъдена екологичната награда Син флаг.

Сандански
Град Сандански е разположен в полите на Пирин, на 224 м н.м.в., край р.Санданска Бистрица. Известен е с уникалния си климат и лековити минерални извори - зимата е мека и кратка, есента е топла и продължителна, а минералните води са подходящи за лечение на белодробни заболявания, хронични ринити, синузити, неврологични заболявания, кожни алергии, някои бъбречни и урологични заболявания.

Хисаря
Хисар е разположен в южните части на Средна гора на 364 м н.м.в., на 42км северно от Пловдив и на 167км източно от София, в близост до известната Розова долина. Известен балнеологичен курорт. Минералната вода има лечебни свойства главно за проблеми с отделителната система, черния дроб, жлъчния мехур, храносмилателната система и др.

Старозагорски минерални бани
Старозагорски минерални бани са разположени в Сърнена Средна гора на 360 м надм.вис., на 15 км северозападно от Стара Загора. Благоприятният климат и топлите извори са привличали хората още от древността. От римската епоха (І – VІІ в.) са разкрити и частично реставрирани терми, с площ от 2 500 кв.м., които се намират в близост до сегашната баня.
Основният лечебен фактор в курорта е минералната вода, чиито лечебни показатели влияят благотворно върху опорно-двигателния апарат и периферната нервна система и която в съчетание с благоприятния климат осигурява отлични възможнисти за отдих и лечение. На територията на курорта има изграден открит минерален плаж с три басейна, а също и баня с минерална вода.

Вършец
Минералните води бликат от няколко извора. Температурата им е 36,4С до 38С и с общ дебит 15 л/сек. Водата от всички минерални извори е със слаба минерализация, алкална, хидро-карбонатна, сулфатно-натриева, ниска водна твърдост, бистра, безцветна и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа елементи като желязо, литий, барий, алуминий, стронций, фосфати, манган, арсен и др. Подходяща е за вътрешно приемане, за инхалации, за напояване.
Водата се прилага за лечение на Функционални болести на централната нервна система, сърдечно-съдови заболявания, ендокринно-обменни заболявания, стомашно-чревни заболявания, чернодробни заболявания, болести на периферната нервна система, подходяща е и за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, физическа и психическа преумора и др.

Форма за запитване

Click on the image to change it