You are here:   Начало Дестинации България | Планина България | Планина

България | Планина

Печат

Северно черноморие

Спокойно можем да наречем България планинска страна. Приблизително половината от нейната територия е заета от различни по площ, височина, характер и произход планински образувания. Всички те са брънка от мощната верига на Алпо-Хималаите, обхващаща множество планински системи на два континента - Европа и Азия.

Планините в България са изключително разнообразни. Ако им липсва нещо, то това са само “космическите” височини и вечните снегове и ледове. Малки и големи, голи и обрасли, заоблени и стръмни, ниски и високи, скалисти и откровено алпийски - всички те са достъпни през 4-те годишни сезона и предоставят неограничени възможности за отдих, спорт и туризъм.

Северно черноморие Северно черноморие

Рила
Рила планина е една от най- високите на Балканският полуостров, разположена в западна България на север от Пирин и Родопите и на юг от Витоша и Люлин. Планината заема шесто място по височина в Европа. Най- високият му връх (за България ) е Мусала 2925 м, последван от Мальовица, Белмекен, Ястребец, Иречек и Голям Мечи връх. Рила е с много стръмни склонове прорязани от множество реки и рилски езера около върховете и котловините. Тук са разположени известните- Седем Рилски езера. От Рила планина бликат много реки и минерални извори. Известните балнеоложки курорти Костенец, Сепарева баня и Долна баня се намират в нея. Има много залежи на гранит. Международният ски курорт Боровец е разположен в Рила. Планината е подходяща за туризъм, алпинизъм, походи, лов и риболов. Семково, Паничище, Говедарци, Боровец и Мальовица са много посещавани от българи ски курорти, също и през лятото. Има проект за кабинков лифт от Сепарева баня.

Пирин

Пирин е втора по големина планина в България намираща се на запад от Родопите и на юг от Рила и между реките Струма и Места. В древността са я траките са я наричали Оберус, славяните Перун. Най- високият и връх е Вихрен- 2914 м., а след него следват Кутело, Тодорка, Бъндеришки чукар, Свещник, Дженгал, Ченгелчал, Голям Полежан, Синаница, Ореляк, Каменица, Стражите и Кончето. Красиви котловини са Тодорова поляна и Попови ливади. Пирин е много богат на растителност и животни- има над 1350 вида растения (борове, мури, ели, смерчове и др.) и 2100 вида животни ( сърни, мечки, вълци, лисици и гр.) Световно известрният ски курорт Банско се намира в парк Пирин. Пирин е изключително благоприятна за ски, походи, лов и риболов. Пирин планина е заобиколена от градове с основен поминък туризъм- Сандански, Банско, Добринище, Разлог и Мелник. Много посещаеми курорти от български и чуждестранни туристи.

Стара Планина
Стара планина носеща в древността името Хемус, а по- късно Балкан (идващо от името на българите и даваща името си на Балканския полуостров) разделя България на северна и южна, разпростира се от Черно море (нос Емине) до Белоградчишкият проход. Най- високият и връх е Ботев- 2376 м., последван от Миджур и Българка. В Стара планина има изграден много крепости спасявали страна от нашествия. Притежава много културни забележителности сред които най- великият е Шипка. Има полегати склонове осовено северните. Растителността е изградена от иглолистни и широколистни гори, много видове растения и животни. В централната си част е наситена с курорти и градове за почивка и ваканции- Габрово, Троян, Трявна, Елена, Габрово, Априлци, Котел и др. В Стара планина има изключително много хотели и хижи посещаеми от български и чужди почиващи.

Родопите
Най- атрактивната туристическа дестинация в Българските планини е Родопите. Намира се между от Рила и Пирин и Тракийската низина. Родопи планина е с много плавен и вълнообразен релеф, създавайки чудесни условия за туризъм. Тук са разположени няколко големи и по-малки ски курорта- Пампорово, Чепеларе, Момчиловци. Планината е наситена също с езера, реки, язовири и минерални извори. Реките Арда, Въча, Върбица и язовирите Батак, Доспат, Кърджали, Студен кладенец са част от водното богатство на Родопите. Планината е много богата на борови и дъбови гори. Велинград, Наречен, Баните и Девин са много посещавани балнеоложки центрове. Уникални пещери са Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Бачковският манстир и Света гора носят духовността и бългащината, както и крепостите Перперикон и Устра. В миналото са се наричали Славееви гори. Най- високите върхове са Голям и Малък Перелик, Широколъжки снежник, Голяма Сютня и др. Флората и фауната обхващат над 2030 растения и над 1500 животни. Красивите местности са Дяволския мост, Триградското ждрело, Чудните мостове.

Витоша
Витоша е много древна българска планина намираща се до столицата София, разположение е между Стара планина и Рила с най- висок връх е Черни връх- височината му е 2290 м. Тя е четвърта по височина в България, в нея се намира Природният парк Витоша. Витоша предлага добри условия за зимни спортове- ски, сноуборд и шейни. Пистите са охранями има седалков лифт и влекове- кабинковият лифт започва от Симеоново, седалковият лифт от Драгалевци, Романския седалков лифт започва от Алеко и свършва до Черни Връх. Най- известни сред ски пистите са Ветровала, Лалето (най- дълга), Зелената и синята писти, Заека и Стената. На територията и се намира резервата Бистришко Бранище, а по късно е основан и втория Торфено Бранище. Пъноводната река Струма извира от планината Витоша. Известната хижа Щастливеца и оттам пътя за Боянският водопад се намират в северните склонове. Известните Морени ( каменни реки) са атракция за туристите през всеки уикенд.

Форма за запитване

Click on the image to change it